Email: info@rekruter.si Mob: + 386 51 350 440 Naslov: Litostrojska 44d, 1000 Ljubljana Kako se lotiti iskanja novih zaposlenih?

BLOG: Iskanje novega sodelavca

NA REKRUTERJEV NAČIN


Ana je pred 8 meseci napisalaIskanje novega sodelavca je vse prej kot lahka naloga, tudi za prekaljene kadrovike. Predvsem pa je zelo odgovorna naloga. Ko se v podjetju pojavi potreba po novem kadru, je potrebno to prazno mesto čimprej zapolniti. Tokrat smo za spremembo iskali zase in ne za naše naročnike.

Razlogov za iskanje dodatne pomoči smo našli veliko. Od zavedanja, da je nova, sveža energija vedno pozitivno vplivala na dvig produktivnosti ostalih, do dejanske razbremenitve nas Rekruterjev, kateri smo zaradi poplave projektov zasuti z delom.

Iskanja smo se lotili sistematično. Najprej smo izoblikovali karierni profil osebe, ki bi nam ustrezala tako po osebnostni plati kot po potencialu, ki ga obeta. Najbolj pomembno nam je bilo, da ima novi sodelavec izrazit čut do skupine in posameznika, da se zaveda odgovornosti, da je proaktiven in da zna poslušati. Menimo, da se vsega ostalega da priučiti, zato smo se odločili, da damo priložnost študentu ali študentki, ki si želi spoznati kadrovsko področje in se čez čas tudi redno zaposliti.

Vodil nas je moto: It's not about skill, it's about will.

Ko smo izoblikovali karierni profil smo določili po katerih kanalih bomo iskali. Odločili smo se za interno iskanje preko naših resursov in eksterno iskanje preko zunanjega oglaševanja. Ker smo iskali osebo s študentskim statusom so bili oglasni prostori študentskih servisov očitna izbira. Poleg tega pa smo oglas objavili na naši spletni strani in na različnih družbenih omrežjih.


Kakšen oglas smo objavili?

Kandidati so nam povedali, da zanimivega in takšnega, ki je zaradi svoje vsebine in drugačnosti pritegnil njihovo pozornost. 

V oglas smo vključili opis delovnega mesta, naša pričakovanja in vse dobrote, ki jih ponujamo :)

V roku 14 dni smo skupno zbrali okoli 70 prijav. 

Prijave smo pregledali in izbrali 25 potencialnih kandidatov, ki smo jih povabili na prvi, virtualni razgovor.

Zaradi hitrejšega postopka smo razgovor opravili preko spletnih platform, na daljavo.


Vodila sta jih Ana in Jon, ki sta se na selekcijo dobro pripravila in skupaj sestavila zanimiva in nevsakdanja vprašanja.


Odzivi kandidatov so bili nad vsemi pričakovanji in bili smo pozitivno presenečeni koliko dobrih mladih potencialov je na trgu dela.

Skupaj sta s težkim srcem izbrala (le) 7 kandidatov in jih povabila v naslednji krog.

Od ostalih smo se poslovili v upanju, da se v prihodnosti tudi za njih najde prostor (pri nas ali pri enem od naših naročnikov). 

Torej, drugi krog. Pri študentskih zaposlitvah je drugi krog potreben le v specifičnih primerih in se ga delodajalci le redko poslužujejo. Glede na to, da je selekcija kadra del našega vsakdanjika, smo si želeli, da tudi kandidati dobijo izkušnjo s tem, kaj jih v prihodnosti na delovnem mestu čaka.Za naslednjo fazo smo se odločili za malo bolj poseben, igriv način selekcije in sicer preko ocenjevalnega centra ali s tujko »assessement centra«.

Ocenjevalni center je odlična priložnost, da podjetje bolje spozna svoje kandidate in se na koncu odloči za pravega.

Ocenjevalni center je proces, v katerega so vključeni udeleženci, ki sodelujejo pri reševanju različnih skupinskih in individualnih nalog, več izurjenih ocenjevalcev pa jih pri tem opazuje in vsakega udeleženca ocenjuje po vnaprej določenih ter z delovnim mestom povezanih kompetencah. 

Ocenjevalni center smo sestavili iz skupinskih in individualnih nalog, vse z namenom simulacije različnih situacij v katerih bi se (in se bo) v delovnem okolju znašel naš bodoči sodelavec. Naša naloga je bila opazovanje vsakega premika, nasmeha, nelagodja, sodelovanja, nesodelovanja, treme, vodenja, sledenja in vsega, kar paše zraven.
Moram priznati, da je bil proces tako za opazovalce kot za kandidate zabaven, sproščen, pa tudi malo stresen. Po najboljših močeh smo se potrudili, da se vsi kandidati dobro počutijo in da domov odidejo siti, z novo izkušnjo in nasmeškom na obrazu.

Ob koncu dneva smo Rekruterji sedli za mizo in se temeljito pogovorili o vseh udeležencih. Pogovor je trajal več ur in na koncu smo soglasno izbrali »zmagovalca« našega »assessementa«, ki se je že pridružil naši ekipi.
Preden pa vam razkrijem koga smo zbrali, bom najprej izpostavila ključne značilnosti, ki so nas pritegnile.

Izbrani kandidat (ja, moškega spola je) ima zelo izraženo željo po sodelovanju, je prijeten, zna poslušati in tudi kaj pametnega povedati. Pozorno posluša navodila in sprašuje, ko mu kaj ni jasno. Njegovi stavki so artikulirani in dobro premišljeni. Razume naš način humorja in nima težav poprijeti za katerokoli delo :)

DOMEN ~ dobrodošel v ekipo najboljših! laughing


#najboljšisoznami

  

Email: info@rekruter.si    Mob: + 386 51 350 440     Naslov: Litostrojska 44d, 1000 Ljubljana      Facebook     Linkedin linkedin