Email: info@rekruter.si Mob: + 386 51 350 440 Naslov: Litostrojska 44d, 1000 Ljubljana Prejeli ste vabilo na razgovor. Kaj pa sedaj?

Priprava na zaposlitveni razgovor

Kaj, kako in česa ne...


Ana je prejšnji teden napisalaZagotovo ste se že vsi na svoji poklicni poti vsaj enkrat soočili s strahom, negotovostjo ali pa zgolj nelagodnimi občutki pred razgovorom za službo. Bodite brez skrbi, vsi smo se! Gre za popolnoma naravne občutke, ki pa jih lahko v veliki meri odpravimo z dobro predpripravo na razgovor – na ta način si povečamo možnosti, da hitreje pridemo do sanjske zaposlitve.

V času svoje zaposlitve na Rekruterju sem začel spoznavati, da je dobra priprava na razgovor eden izmed ključnih elementov pri iskanju zaposlitve. Kljub temu da sem v vlogi kadrovika opravil že veliko razgovorov, se še zelo dobro spomnim enega izmed svojih prvih razgovorov za službo, takrat še v vlogi kandidata. Prijavil sem se na delovno mesto kadrovskega asistenta v nekem podjetju in prejel povabilo, da se oglasim pri njih v živo. Večer pred razgovorom sem zgolj na hitro preletel njihovo spletno stran in si v glavi v grobem sestavil, kaj bom povedal o sebi. Ko sem naslednji dan prišel na podjetje, sem bil živčen, prestrašen. Samozavest mi je začela upadati in že, ko sem se začel predstavljati, se mi je zatikalo. Ob vprašanju, kaj vem o njihovem podjetju, sem zmrznil in s težavo uspel priklicati iz spomina tista dva stavka, ki sta mi še ostala v glavi, za povrh vsega pa sem na koncu razgovora ostal še brez kakršnihkoli vprašanj z moje strani, čeprav sem si jih med vožnjo do lokacije ponavljal v glavi.

Če pogledam za nazaj, bi lahko razgovor veliko bolj uspešno izpeljal in bil morda celo izbran, če bi se nanj le ustrezno pripravil. Res pa je, da potem morda ne bi pristal v tako super ekipi, kot je naša.

Kako se pripraviti na razgovor in se izogniti presenečenjem?

 1. Spoznajte podjetje in prosto delovno mesto

Iz izkušenj vam lahko zagotovim, da lahko praktično na vsakem razgovoru pričakujete vprašanje, ki se navezuje na poznavanje podjetja, v katero se prijavljate. Vprašanje se morda sliši povsem nedolžno, pa vendar vaš odgovor delodajalcu pove veliko. Predvsem je to pokazatelj neke želje, pripravljenosti in vneme za delo.

Tudi v situaciji, ko so kandidati v »poziciji moči«, so zadovoljni na trenutnem delovnem mestu in je podjetje tisto, ki se mora bolj potruditi, da jih privabi, bo odnos »saj vi potrebujete mene, prepričajte me« le redko kdaj obrodil sadove.

Moj nasvet je, da si pred razgovorom vzamete čas in spoznate podjetje ter pozicijo, na katero se prijavljate. Preglejte spletne strani podjetja, poiščite ga na socialnih omrežjih, finančni portalih, pozanimajte se preko poznanstev ipd., skušajte izvedeti čim več. Odgovorite si na naslednja vprašanja, da boste imeli boljšo predstavo o njihovem delovanju in da boste lahko prišli na razgovor z jasno sliko o tem, kdo so ter kakšen profil iščejo:

 • S čim se ukvarja podjetje, v kateri panogi delujejo in kaj je njihov produkt/storitev?
 • Ali gre za slovensko ali tuje podjetje, so aktivni na mednarodnih trgih, kdo so njihove stranke/kupci?
 • Kako veliko je podjetje in kakšni so njihovi finančni rezultati?
 • Katere so ključne vrednote podjetja in kaj je njihovo poslanstvo?
 • Kakšna znanja oziroma kompetence so potrebne za zasedbo delovnega mesta (poznavanje kakšnih posebnih standardov, morda zakonodaje, računalniških orodij …)?

 

 1. Bodite pripravljeni, poznajte sebe in ustrezne veščine, ki jih imate

Večinoma boste na začetku zaposlitvenega razgovora dobili priložnost, da se na kratko predstavite. Bodite pripravljeni in izkoristite to priložnost! Vsak izmed nas ima svojo zgodbo in to je vaš trenutek, da osebi na drugi strani s svojimi besedami predstavite svoje izkušnje, veščine, ki jih boste prinesli v podjetje, ter kdo ste kot oseba.

Predstavite bistvene elemente svoje poklicne poti in osebnosti na način, da se kar se da najbolj približate prostemu delovnemu mestu in jih s tem prepričate, da ste pravi zanje. Predstavitev ustrezno prilagajajte poziciji, na katero se prijavljate!

Izpostavite svoje prednosti. Ob pregledu pridobljene izobrazbe in delovnih izkušenj obvezno poudarite svoje prednosti. Katere so vaše močne osebnostne lastnosti, na katerih področjih ste suvereni, ipd. Bodite pa obenem pripravljeni tudi na vprašanje, kje bi se lahko še dodatno izboljšali oziroma kje imate še prostor za rast!

Dodajte osebno noto. Najbolj boste izstopali, če boste v svojo predstavitev vključili nekaj, kar vas naredi drugačnega od drugih. Morda je to kakšen zanimiv hobi, posebna življenjska izkušnja ali pa zgolj kratka anekdota o kakšnem vznemirljivem dogodku.

Vadite svojo predstavitev doma. Predlagam vam, da večkrat ponovite svojo predstavitev, še najboljše pred kakšnim družinskim članom, prijateljem, partnerjem ipd. in si pridobite še drugo mnenje, prav tako pa boste bolj pripravljeni in suvereni na dan razgovora.

 1. Imejte pripravljena vprašanja za podjetje

Skoraj ste že pri koncu razgovora … Prišel je čas, ko lahko pridobite največ! Zdaj imate priložnost, da tudi vi vprašate, kar tekom razgovora niste izvedeli o podjetju ali odprtem delovnem mestu.

Postavljanje vprašanj na koncu razgovora je pomembno predvsem zato, da se še dodatno prepričate, ali se vidite na specifičnem delovnem mestu oziroma v okolju, v katero prihajate. Po drugi strani pa z vprašanji izkažete, da vas delo v podjetju resnično zanima.

Naj vam ne bo nerodno, če si vprašanja predhodno zapišete na list papirja oziroma si po točkah strukturirate, kaj si želite na razgovoru izvedeti vi.

Nekateri izmed vas ste na začetku svoje poklicne kariere in se morda sprašujete: »Kaj pa naj vprašam?«. Ne skrbite, niste edini. Tudi tisti, ki imajo za sabo že nekaj let delovnih izkušenj, včasih ne vedo, kaj bi vprašali oziroma so bili nekoč v vaši koži in še niso imeli jasne predstave o tem, kaj je zanje v delovnem okolju najbolj pomembno.

Nekaj predlogov, ki so vam lahko pri tem v pomoč oziroma so lahko iztočnica za vaša lastna vprašanja:

 • Kakšen je razlog iskanja novega sodelavca, gre za zamenjavo obstoječe osebe, povečan obseg dela, morda kaj drugega?
 • Kako bo izgledal moj klasičen delovni dan? S čim bom imel največ opravka in katera je tista vrzel, ki jo skušate zapolniti?
 • Kako velika je ekipa, v katero prihajam? S katero osebo bom največ sodeloval, na koga se bom lahko obrnil, če bom potreboval pomoč/nasvet, komu bom poročal?
 • Kakšna klima vlada znotraj oddelka oziroma podjetja?
 • Kakšne so moje možnosti za napredovanje in rast znotraj oddelka/podjetja?

 

Vsekakor pa imejte v mislih, da ima delodajalec »težavo«, ki jo mora rešiti na način, da zapolni delovno mesto in s tem ponovno vzpostavi nemoten potek dela oziroma razbremeni obstoječe zaposlene. Bodite vi ta rešitev!

#najboljšisoznami

Blog by Domen ;)

Email: info@rekruter.si    Mob: + 386 51 350 440     Naslov: Litostrojska 44d, 1000 Ljubljana      Facebook     Linkedin linkedin