Email: info@rekruter.si Mob: + 386 51 350 440 Naslov: Litostrojska 44d, 1000 Ljubljana Začenjaš kariero v IT-ju?

Kako se zaposliti kot Junior Developer?

Nasveti rekruterjev


Ana je pred dvema mesecema napisalaSe želiš zaposliti kot Junior spletni razvijalec, pa ne veš kje začeti?

Danes se veliko mladih odloča svojo kariero usmeriti v razvoj programske opreme, saj je to delo izredno zanimivo in dinamično, poleg tega pa tovrstne delovne sile na trgu znatno primanjkuje.

Nekateri se za to smer poklica odločijo že z vpisom v srednjo šolo in fakulteto, drugi pa svojo strast najdejo kasneje. Spletni razvoj ponuja veliko možnosti za zaposlitev, saj je eno izmed najbolj dostopnih delovnih mest, delo je razmeroma dobro plačano in povpraševanja po spletnih razvijalcih je vedno veliko. Najbolj iskan kader so še vedno izkušeni razvijalci, vendar so podjetja vedno bolj odprta tudi za zaposlitev razvijalcev začetnikov.

Katere korake lahko kot začetnik narediš, da pri izbranem podjetju vzbudiš zanimanje in se zaposliš kot Junior Developer?

 

  1. Kodiraj

Ta korak je prvi in verjetno najbolj pomemben od vseh. Svoj prosti čas nameni osebnim projektom na področju, ki te najbolj zanima. Si želiš postati Android developer in rad gledaš nogomet? Razvij aplikacijo za spremljanje nogometnih rezultatov. Te zanima razvijanje spletnih iger in rad igraš karte? Razvij svojo igro s kartami. Tako se lahko nenehno učiš in spoznavaš nove programske jezike, poleg tega pa si ustvarjaš pomembno zbirko projektov, ki jih nato lahko predstaviš prihodnjemu delodajalcu. Tako boš s tehnologijami vedno na tekočem in pripravljen na novo priložnost za zaposlitev.

 

  1. Ustvari si GitHub profil

Veliko podjetij si želi vedeti, ali že imaš praktične izkušnje s kodiranjem in te lahko dokažeš z objavo repozitorijev tvoje kode na GitHub. Ko si ustvariš račun, redno objavljaj spremembe kode in nove projekte, saj s tem potencialnim delodajalcem pokažeš interes in pripravljenost na nenehno učenje novih veščin. Poskrbi, da bo koda čista in organizirana, saj s tem predstavljaš sebe kot potencialnega kandidata za zaposlitev.

 

  1. Izobražuj se

Velika priznana tehnološka podjetja kot tudi druge organizacije danes ponujajo različne tečaje in certificirana izobraževanja, s katerimi boš razširil svoje znanje in potencialnim delodajalcem pokazal svoj interes. S certifikati dokažeš svoje spretnosti in znanja, poleg tega pa se s pridobivanjem certifikatov veliko naučiš in še izboljšaš svoje možnosti za zaposlitev.

 

  1. Ustvari si LinkedIn profil

Na LinkedInu imaš veliko možnosti, da te opazijo rekruterji in s tem potencialni delodajalci. Bodi pozoren, da v svoj profil vključiš vse relevantne informacije, ki bi zanimale bodočega delodajalca. Dodaj veščine, ki si jih do sedaj pridobil, izobrazbo ter dosedanje delovne izkušnje, tudi, če niso najbolj relevantne za developerski svet. Dodaj tudi morebitna opravljena izobraževanja ter povezavo do tvojega GitHuba. Ravno tako je pomembno, da si ustvariš mrežo ljudi, s katerimi se želiš povezati.

 

  1. Napiši kreativen CV

Življenjepis je velikokrat prvi vtis, ki ga narediš na rekruterja in bodočega delodajalca. Vanj vključi vse relevantne informacije, ki bodo delodajalcem zanimive, kot so tvoja znanja o programskih jezikih, pridobljeni izobrazbi, opis trenutnih delovnih izkušenj in projektov, opravljena izobraževanja in seveda ne pozabi na kontaktne podatke. Bodi pozoren, da so tvoje delovne izkušnje kronološko razporejene od zadnje na vrhu in pretekle proti koncu. Pri ustvarjanju svojega CV-ja bodi kreativen. Priporočamo ti, da se izogneš uporabi Europass predloge, saj njegova oblika za razvijalce ni najbolj primerna. Na spletu imaš na voljo veliko bolj primernih predlog, ki so prirejene posebej za razvijalce          .

 

  1. Razvij svojo portfelj spletno stran

Pomembno je, da si kot razvijalec prisoten v spletnem svetu, zato ustvari svojo spletno stran, na kateri predstaviš sebe. Ta spletna stran je čisto tvoja in jo lahko razviješ po svojih željah. S tem potencialnim delodajalcem v praksi pokažeš svoje znanje razvoja spletnih strani, poleg tega pa lahko tam takoj pridobijo relevantne informacije o tebi. S svojo lastno spletno stranjo pošlješ jasno sporočilo, da svoje veščine uporabljaš tudi v praksi in s tem vzpostaviš zaupanje, saj imaš za svoje delo neposredni dokaz.

 

  1. Poveži se s pravimi ljudmi

Pridruži se različnim skupnostim in skupinam, kjer lahko dobiš veliko novih poznanstev in znanja. Slovenska razvijalska podjetja in skupnosti organizirajo različne dogodke, kjer se lahko razvijalci med seboj spoznajo in naučijo veliko novega. Odličen primer je neprofitna organizacija Ljubljana.tech, ki organizira različne konference, srečanja, delavnice in druge dogodke, kjer udeleženci delijo svoje znanje in se povezujejo na področju tehnologije. Pridružiš se lahko tudi različnim slovenskim tehnološkim skupinam na socialnih omrežjih.

 

  1. Stopi v stik z rekruterji in bodočimi delodajalci

Spremljaj odprte pozicije pri podjetjih, ki te zanimajo. Tudi če podjetje trenutno zate nima odprtega delovnega mesta, jim lahko še vedno posreduješ svoj CV in s tem izkažeš svoje zanimanje. Tehnološka podjetja so danes dokaj prilagodljiva in tudi, če trenutno ne iščejo novih okrepitev, so velikokrat odprti za spoznavanje nadobudnih razvijalcev.

Kaj pa rekruterji? Rekruterji so tvoja vstopna točka v podjetje in ti lahko zelo pomagajo pri iskanju zaposlitve, saj imajo pester nabor prostih pozicij in ti lahko pravilno svetujejo. V stik z rekruterjem nalažje stopiš preko družbenih omrežij, kot je LinkedIn ali pa preko www.rekruter.si in z veseljem ti bomo pomagali. 

Najboljši so z nami, bodi med njimi tudi ti! ;)

Email: info@rekruter.si    Mob: + 386 51 350 440     Naslov: Litostrojska 44d, 1000 Ljubljana      Facebook     Linkedin linkedin